Kakve dokumente trebam za najam motocikla u Hrvatskoj?

Motociklistička dozvola za sve motocikle iznad 125 ccm i važeća osobna isprava, npr. putovnica za državljane koji nisu državljani EU ili osobna iskaznica za državljane EU.

Za najam motocikla s MotoGS Rental Croatia morate imati 23 ili više godina, imati minimalno 3 godine iskustva u vožnji motocikala. Plaćajte polog osiguranja od 1.000 do 2.000 EUR u gotovini ili karticom i ponesite naravno kacigu. Ukoliko nemate kacigu, mi ćemo vam je osigurati. Polog će biti naplaćen kreditnim karticama i debitnim karticama ili u gotovini ako želite!


Koji su načini plaćanja kod MotoGS Rental Croatia dostupni?

Možete platiti bankovnom doznakom ili kartičnom uplatom u našem rezervacijskom sustavu kako biste potvrdili rezervaciju i rezervirali traženi model motocikla. Prihvaćaju se sve marke debitnih kartica i kreditnih kartica. Također možete platiti u gotovini ako želite iznajmiti bicikl izravno u trgovini.


Što moram platiti prije najma motocikla?

Za potvrdu rezervacije naplaćujemo minimalno 20% akontacije i ostatak iznosa najma (80%) na dan najma. Također možete platiti 100% preostalog iznosa na dan rezervacije. Nakon dolaska na licu mjesta također će vam biti naplaćen polog metodom zadržavanja predautorizacije. Što znači, rezerviramo ili "zamrzavamo" ekvivalentni iznos (polog ili jamčevinu) ovisno o modelu motocikla koji iznajmljujete, čineći ostatak nedostupnim dok se motocikl ne vrati. Ovaj polog služi za osiguranje od odgovornosti za najam motocikla u slučaju bilo kakve štete ili krađe.


Mogu li smanjiti depozit za osiguranje od odgovornosti za najam motocikla na 0 EUR?

Da. Dostupno je posebno osiguranje osiguravajućeg društva HanseMerkur Reiseversicherung Njemačka. Za više informacija, samo slijedite poveznicu. Ovo osiguranje se preporuča kada želite unajmiti motocikl na duži period.


Kakva je oprema uključena u cijenu najma?

Ovisno o rezerviranom paketu, gornji kofer za motor i bočni koferi. Porezi i osiguranje. Držač za pametni telefon. BMW ConnectedRide Cradle nosač osigurava vaš pametni telefon u kokpitu i više je od običnog držača. Pametni telefon može se koristiti kao navigacijski uređaj putem aplikacije Connected tvrtke BMW Motorrad, a također nudi vrijedne informacije poput ubrzanja, kuta nagiba i još mnogo toga. Držač se može prilagoditi različitim veličinama pametnog telefona zahvaljujući individualno podesivim držačima i ima mogućnost punjenja krajnjeg uređaja induktivno s maksimalno 7,5 W ili putem USB-C kabela. Naravno, držač se može zaključati i pruža potrebnu sigurnost. Pametnim telefonom se može jednostavno upravljati pomoću prekidača i klackalica na lijevom dijelu upravljača pomoću kontrolnog elementa za pripremu navigacije, pod uvjetom da postoji Bluetooth veza.

300 besplatnih kilometara po danu najma.


Postoji li minimalni broj dana za rezervaciju?

Da, primjenjuje se minimalni najam od 2 dana.

A sustav izračunava 24-satnu najamninu, što znači da kada rezervirate motocikl koji ste željeli, npr. za preuzimanje u 08:00, morate ga i vratiti u 08:00 zadnjeg dana najma.


Kako mogu doći od svog hotela ili Zračne luke Split do iznajmljivača i natrag?

Ako je potrebno, MotoGS Rental nudi preuzimanje i isporuku naših motocikala iz zračne luke, ako želite uskočiti u hrvatsku avanturu najma motocikala izravno od zračne luke do bilo kojeg mjesta.


Vrijedi li moja vozačka dozvola izvan EU za najam motocikla u Hrvatskoj?

Obično međunarodna vozačka dozvola prilikom najma motocikla u Hrvatskoj nije potrebna. ALI, imajte na umu da bez posebne motociklističke dozvole u Hrvatskoj nećete moći iznajmiti motocikl veći od 50cc. EU dozvole vrijede u svim zemljama EU. Državljani izvan Europske unije koji posjećuju Hrvatsku mogu koristiti vozačku dozvolu zemlje iz koje potiču do tri mjeseca bez potrebe da je mijenjaju u međunarodnu ili domaću.


Što u slučaju oštećenja motocikla?

Svako oštećenje ili krađa motocikla pokriveni su pologom od 1.000 EUR do 2.000 EUR koji se uplaćuje unaprijed prije završetka procesa najma.

Prelazak granica npr. u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Albaniju, Rumunjsku i Crnu Goru?

Pripremite dokumente kao što su putovnica ili osobna iskaznica, dokumenti o vozilu i dokaz o osiguranju (IVK – međunarodna iskaznica osiguranja s državom koju želite posjetiti), koje ćete dobiti od svoje tvrtke za iznajmljivanje. U mnogim je zemljama važno priložiti dokaz da smijete putovati u druge zemlje unajmljenim motociklom. Stoga je uvijek preporučljivo sa sobom imati dozvolu za prelazak granice od vaše tvrtke za iznajmljivanje. Ako trebate više informacija, pročitajte više o tome na našem blogu.


Je li u Hrvatskoj obavezno nositi zaštitni prsluk tijekom vožnje?

Ne, ali preporučuje se da budete što vidljiviji. Ali uvijek vam dajemo 2 sigurnosna prsluka, za svaki slučaj. Kaciga je obavezna po zakonu uz kaznu od 150 eura u slučaju nenošenja kacige tijekom vožnje.

Također, vozači motocikla dužni su voziti s upaljenim dnevnim svjetlima, tijekom ljetne i zimske sezone.


Koja su ograničenja brzine za vožnju motocikla ili automobila u Hrvatskoj?

Na hrvatskim cestama vrijede četiri opća ograničenja brzine:

  • 50 km/h (31 mph) unutar naseljenih područja, ili
  • do 80 km/h (50 mph) gdje je to izričito dopušteno,
  • 90 km/h (56 mph) izvan naseljenih mjesta,
  • 110 km/h (68 mph) na brzim cestama i
  • 130 km/h (81 mph) na autocestama.

Moram li plaćati cestarinu na autocestama?

Da. Kao i u gotovo svim europskim zemljama, i u Hrvatskoj se naplaćuje cestarina. Samo je nekoliko zemalja iznimka u Europi.
Cestarina se obračunava na temelju prijeđene udaljenosti. Plaća se na naplatnim postajama; vinjeta nije potrebna.
Motocikli (uključujući one s bočnim prikolicama), tricikli i četverocikli pripadaju kategoriji vozila 1A.
Ponekad se na početku naplatne rute dobije karta koja se plaća tek na izlasku s dionice. Iznose je moguće platiti u gotovini te kreditnom ili debitnom karticom.

Mostovi:
Krčki most, koji povezuje otok Krk s kopnom, je besplatan, kao i most Mirna između čvorova Nova Vas i Višnjan na A9 u Istri. Do sada se nije naplaćivala naknada za Pelješki most, koji je otvoren 2022. godine i vodi s poluotoka Pelješca na kopno.

Tunel:
Posebno se naplaćuje oko 5 km dug tunel Učka koji se nalazi na autocesti A8 (Rovinj - Rijeka). Tunel Sveti Ilija na D532 više nije cesta s naplatom cestarine.

Više informacija možete pronaći na našem blogu.


Što je s propisima o ograničenju alkohola u Hrvatskoj, u vezi s vožnjom motora ili automobila?

Ograničenje za vozače starije od 25 godina je 0,5‰. Zabranjeno je voziti s više od 0,5‰ alkohola u krvnom sustavu. Za vozače mlađe od 25 godina strogo je zabranjena vožnja motocikla i automobila pod bilo kakvim uticajem alkohola na hrvatskim cestama. Zakon je 0,0‰ alkohola vrijedi za mlađe od 25 godina.

Primjenjuju se stroge novčane kazne ako odbijete testiranje na alkohol i droge kada vas zaustavi policija. Da, poznato je, Hrvatska ima najčudesnija vina i ukusnu rakiju, stoga pijte odgovorno.


Prelazak granica. U kojim zemljama mogu voziti motocikl?

MotoGS Rental pokriven je od strane osiguravatelja u svim zemljama EU plus Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Rumunjskoj. Popis svih zemalja prikazan je na popisu osiguravatelja na IVK međunarodnoj kartici osiguranja (bivša zelena karta), koju mi dostavljamo i dolazi s dokumentima vašeg vozila.

Također, uvijek provjerite imate li pismeno dopuštenje svoje tvrtke za iznajmljivanje da možete prijeći granicu s unajmljenim motociklom. Naravno, to uvijek ovisi o zemlji koju posjećujete. Ovo je zbog vaše vlastite sigurnosti. Jer neke granične postaje ne dopuštaju prijelaz granice bez ove dozvole. Ako ste kod nas unajmili motocikl i unaprijed se izjasnili da želite prijeći granicu, tada će vam ova dozvola uvijek biti predana zajedno s ostalim dokumentima prilikom preuzimanja vozila.


Mogu li s unajmljenim motociklom na trajekt?

Da, možete. Ali molimo vas, vratite ga :-).

Hrvatska nacionalna trajektna kompanija nudi online booking sustav. Kako biste bili sigurni da ćete stići na odredište na otoku, preporučamo rezerviranje karata za trajekt nekoliko dana prije polaska. Imajte na umu da hrvatska nacionalna trajektna kompanija Jadrolinija u sezoni prevozi tisuće putnika, stoga dođite na vrijeme. To znači najmanje 2 sata prije polaska.


Što je važno znati ako rezerviram boravak u Hrvatskoj?

Planirajte svoje putovanje unaprijed. Visoka sezona obično znači da su gradske lokacije poput Splita i Dubrovnika pretrpane i prebukirane. Međutim, postoji mnoštvo izvrsnih lokacija za istraživače poput Gorskog kotara ili otoka. Besplatno kampiranje nije legalno u Hrvatskoj, pa ako planirate spavati pod zvijezdama i sigurnom okruženju, pobrinite se da vaš mali privatni kamp bude dobro skriven. Valjana opcija vrijedna spomena su službeni kampovi. Uglavnom se nalaze uz obalu, ako se osjećate umorno i treba vam odmor, postoji mnogo toga za izabrati bez prethodne rezervacije.

Ali imajte na umu, uvijek je dobro biti spreman barem sa šatorom.


Što je s naknadom parkiranja i besplatnim parkiranjem u Hrvatskoj?

Besplatna parkirna mjesta u Hrvatskoj su rijetka i jedinstvena. Ali ne za motocikle. Međutim, u Hrvatskoj službena parkirališta omogućuju besplatno parkiranje motocikala. Relativno ih je lako pretražiti i tamo parkirati ako posjećujete posebno mjesto na dan ili više. Također, pokušajte parkirati tamo gdje mještani rade. Hrvatska je sigurna po pitanju krađa motocikala pa većina domaćih ne zaključava svoje motore. Obično su mjesta za besplatno parkiranje ujedno i prometna mjesta što smanjuje vjerojatnost krađe i štete. U najgorem slučaju, motocikli MotoGS Rentala pokriveni su u slučaju krađe. Pokriće vašeg najma motocikla iznosi do vašeg plaćenog depozita i niti jedan cent više.